För dej som tänker börja spela durspel

Det viktigaste är att välja ett spel i rätt tonart och G/C är klart vanligast här. Enda anledningen till att välja någon annan tonart som första spel är väl om man vet att man inte kommer att spela i lag med andra durspelare utan t.ex. med fioler, då kan A/D vara ett alternativ.

Sen det här med körer: Som nybörjare är det en fördel med ett två- eller trekörigt spel jämfört med ett enkörigt. Ett enkörigt spel kan låta väldigt tunt tills man lärt sig att ta fylltoner och lägga till det där "lilla extra.

Storleken då, har den någon betydelse? Nja...även detta är en smaksak. Men vill man ha flera körer så blir man tvungen att avstå från dom minsta och kanske charmigaste spelen som t.ex. Castagnari Lilly. Ett litet enkörigt spel kräver mer skicklighet för att ge ett fylligt ljud än ett två- eller trekörigt.

Ska spelet vara av trä eller plast? En ren smaksak! Låt inte utseendet bestämma utan lyssna på ljudet och känn hur spelet känns att spela på istället.

Nytt eller begagnat? Ja, det är väl mest en prisfråga. Men ett välskött begagnat spel kan vara väl så bra som ett nytt. Det är lättare att spela på ett "inspelat" spel för då är bälgen ofta mer mjuk och följsam.

På många spel, särskilt de billigare varianterna, ligger knapparna nedsänkta i själva greppbrädan. Ett exempel är Hohner Erica. Detta är helt OK och många spelar bra med såna spel. Men generellt sett kan man nog säga att det är lättare att spela på spel där knapparna ligger utanpå, upphöjda lite ovanför greppbrädan.

De två raderna av knappar ligger i bland i samma nivå och ibland är den inre raden något upphöjd jämfört med den yttre. De flesta trivs bättre med spel som har upphöjd innerrad, men det är nog mycket en vane- och smaksak.

Rakstämt eller...? Spel med flera körer (stämmor) kan med olika stämningar ge olika karaktäristik på ljudet. Vi lånar först lite förklarande text från Hans Palms dragspelssida:(http://www.accordionpage.com/s_wetdry.html) "Man stämmer dem  [stämmorna] typiskt en bit från varandra för att få en tremoloeffekt (svävning). Graden av tremolo (egentligen tremolofrekvensen) kallar man graden av "våthet". Om alla uppsättningarna av stämmor i mellanoktav är stämda exakt lika (ingen offset) så säger man att dragspelet har "torr" stämning, ingen tremoloeffekt hörs......En annan term som används är att kalla ett "vått" dragspel för musettdragspel." Som vanligt är svaret att det är en smaksak. Se till att få lyssna på spel med olika typer av ljud. Hohner-spelen, t.ex. Corso, har nästan alltid "våt" stämning. Castagnarispel har ofta en "torr" stämning eller en "swing" stämning som ligger nånstans mitt emellan. Det råd man kan ge här är möjligen att för den som ska spela mycket tillsammans med fioler så kan rak stämning vara att föredra eftersom det enligt vissa låter bättre tillsammans med fioler.