Lite information om programmet NoteWorthy Composer

 

Det finns ett program som heter NoteWorthy Composer. Programmet kan man ladda ner på http://www.noteworthysoftware.com .

Självklart ska den som gillar programmet betala för det, men det går även att ladda ner en testversion. Och den duger bra.

Här är några tips om hur en durspelare kan ha nytta av programmet:

Om du laddar ner och sparar en låt i midi-format så kan du sedan spela upp låten med hjälp av NoteWorthy. Du kommer att se alla toner i form av vanliga noter samtidigt som låten spelas upp. När du försöker öppna en midi-fil så frågar programmet om du vill konvertera låten till NoteWorty-format. Då är det bara att klicka "Next" tre gånger och sen "Finish" så öppnas filen! Det går även att skriva ut noterna.

Om låten är i fel tonart så finns det en funktion för att transponera den. Då går man in på "Tools" och väljer "Transpose staff". Där anger man hur många halva tonsteg uppåt eller nedåt man vill transponera. Kanonbra!

Sen finns det ytterligare en bra funktion. Om man har noter på en låt men inte begriper sig på dem så kan man lägga in noterna i programmet och låta programmet spela upp låten som den ska låta. Man gör det genom att gå på "file" och välja "new". Sen kan det vara en hel del pyssel innan man lyckas komma igång. Det ska väljas tonart och tempo m.m. När man väl är i gång väljer man vilken not man vill lägga in, ställer sig på rätt ställe i notsystemet och trycker enter. Det är som sagt lite klurigt i början men prova er fram så blir det nog bra till slut!

Om man ska nämna någon nackdel med att få fram noter från midifiler så är det att det sällan finns med basar eller ackord, och definitivt inget om bälgvändningar. Men man får i alla fall själva melodin.

Här är ett par NWC-filer som vi fått skickade till oss från durspelaren Mårten Mattsson. Tack Mårten! Så ladda hem NoteWorthy och börja med att testa dessa filer:

Hjukströms polkett

Bertils polkett